Розробка CSS – це те, без чого не може обійтися кожен, хто стикається з веб-сторінками по ту сторону кода. Тому так важливо зрозуміти особливості HTML5 CSS3 та знати, яким списком літератури ми можемо скористатися, якщо довідник CSS раптом не знатиме відповіді.

Читайте далі, і ви дізнаєтеся про переваги використання нових функцій CSS3 webkit, які дозволяють створювати адаптивні та ефективні дизайни, а також як вони спрощують рутинні завдання веб-розробки.

Для чого використовують CSS?

Почнемо з азів. CSS – це інструмент, який використовується для оформлення та стилізації веб-сторінок. В залежності від видів селекторів CSS дозволяє:

  • відокремити структуру (HTML-код) веб-сторінки від її візуального представлення;
  • застосовувати одні й ті ж стилі до багатьох сторінок веб-сайту, що забезпечує необхідний вигляд;
  • контролювати вигляд елементів на сторінці; 
  • створювати адаптивні веб-сайти, які автоматично адаптуються до різних розмірів екранів;
  • створювати плавні анімації, переходи та ефекти, що роблять веб-сторінки більш привабливими та інтерактивними для користувачів.

Загалом, використання ЦСС дозволяє розробникам створювати красиві, сучасні та функціональні веб-сторінки, які забезпечують ефективну комунікацію з користувачами в Інтернеті.

Властивості CSS і CSS3

Якщо синтаксис CSS першої та другої версії підтримує встановлення кольорів, шрифту та його розміру (та інших особливостей), а також колір фону, відступи тощо, то CSS3 UI може набагато більше.

Однією з ключових особливостей CSS3 є генератор анімацій для елементів без потреби у JavaScript. Крім того, CSS3 підтримує лінійні та радіальні градієнти, тіні, згладжування та інші візуальні ефекти.

Зазвичай CSS3 використовується для створення стилів та оформлення веб-сторінок, написаних за допомогою мови розмітки HTML або XHTML. Його можна також застосовувати до інших видів XML-документів, наприклад, SVG або XUL.

У CSS3 розробка розділена на модулі, які розвиваються незалежно один від одного. Він базується на CSS2.1 та доповнює його, додаючи нові функції та властивості.

Саме тому CSS list-style-type є настільки важливим. А більше ви можете дізнатися, якщо звернетеся до комп’ютерної школи Hillel. Це лише деякі з ключових властивостей CSS і CSS3. Вони допомагають розробникам створювати красиві та функціональні веб-інтерфейси з великою гнучкістю і контролем.

Вивчаємо CSS3: книги для розробників

Якщо ви хочете дізнатися все про селектор CSS – це означає, що вам необхідна книга CSS Secrets: Better Solutions to Everyday Web Design Problems”, автор Лія Веру: Ця книга пропонує вам відомості про різноманітні техніки та трюки CSS3, які допоможуть вам покращити свої навички та розв’язати реальні проблеми веб-дизайну.

Ще одна книга, без якої не можна обійтися – “CSS: The Definitive Guide” від Еріка Майєра. Це відоме джерело знань про CSS, яке охоплює все, що вам потрібно знати про CSS, включаючи останні оновлення CSS3. Книга надає детальні пояснення властивостей CSS3 та їхні приклади застосування.

Ну і остання рекомендація – це “CSS in Depth” Кіта Гранта. Книга, яка пропонує глибокий огляд CSS, включаючи нові функції та можливості CSS3. Вона допоможе вам розібратися у важливих концепціях CSS та використовувати їх ефективно в вашому проекті.

Отже, ми бачимо, що CSS3 приніс значний розвиток у світі веб-дизайну, дозволяючи створювати анімації, градієнти, тіні та багато інших ефектів без використання JavaScript.

За матеріалами: https://itwiki.dev